Albäckens förskola ligger mitt i Åby, en ort norr om Norrköpingstätort och ingår i Kvillingespåret. Vi har fokus på språk, matematik, no/teknik, barns delaktighet och inflytande. Genom att vi på ett medvetet sätt arbetar med leken stimulerar vi barnens språkliga och matematiska utveckling. Närheten till skogen och en stor gård inbjuder till mycket utevistelse och lek.

tisdag 5 september 2017

Nyckelpigan v.36

Det rinner blod.......

Vad är ekologisk känslighet? Hur och vad gör vi för att närma oss detta tillsammans med barnen?
Vi odlar med barnen, de visar fortfarande intresse för detta, det planteras och vattnas. En del saker tar bara sån tid innan det växer upp, men mycket har redan börjat växa. Flera barn ser till att det inte torkar ut. Vi pedagoger funderar vidare på, på vilka olika sätt vi kan använda det vi har odlat. 

Under tiden vi väntar på att det ska växa har vi börjat  titta på olika frukter, hur de ser ut inuti och utanpå. Vi utmanar barnen i att försöka återskapa dessa med annat material och på olika sätt. Återskapa med organiskt material som t ex bönor och pasta. Hitta rätt färgnyanser när vi målar av dem, inte alltid helt lätt. Och vem vet hur ett granatäpple dansar?


När man tittar på ett granatäpple ser det ut som de " rinner blod" och "blod har man i kroppen".
Granatäpple "luktar gräs". Om man tittar i förstoringsglas ser det ut som ett "hajgap" och så ser man färgerna bättre.
"Vit och röd blir rosa, eller så tar man svart också, då blir det vinröd". 
"Jag får ju lika som dig, jag får rött" 


" Får vi inte pyssla som vi vill" 
För att se detaljer, färger, textur, dofter osv behöver vi få pröva igen och igen och igen många gånger och på många olika sätt. Vi kommer jobba vidare med detta, vi behöver hjälpa barnen att hitta och hålla fokus på det vi gör. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar